Türkiye Kripto İçin Vergi Alacağını Resmen Duyurdu
Türkiye, son zamanlarda kripto para piyasasında yeni adımlar atmaya devam ediyor. Parlamentoda tartışılmaya devam eden Kripto Para Tasarısından bugüne kadar yeni gelişmeler geldi. Hazal Ateş'in Sabah'tan paylaştığı habere göre, düğüm Türkiye'de Bitcoin ve kripto düzenlemesi için bastırıyor.
Daha önce kripto para sektöründeki işletmelerin sermaye gereksinimleri vardı. Bugün alınan kararların ardından bu hareketler yeniden gündeme geldi.
Başkan Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında gerçekleştirilen kripto toplantısına Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Maliye ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin de katıldığı biliniyor.
Önümüzdeki dönemlerde yürürlüğe girmesi beklenen Kripto Para Yasası'nın sızdırılan bilgilerine göre:
Uluslararası kripto şirketleri Türkiye Devletleri'nde faaliyet göstermek üzere şirket kurabilir ve vergilendirilir.
SPK Karar Verme Yetkisine Sahip Oldu
Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), kripto varlıklarının ihracı ile ilgili birçok karar verme yetkisine sahip olacak. Belirli bir miktarın üzerindeki işlemlerden vergi alınması beklenmektedir.
Cryptocurrency şirketleri altyapı oluşturmak için yeni bir çağa sahip olacak.
Bu kararlarda kripto para sektörü temsilcilerinin de yer aldığı görülüyor. Bu amaca yönelik alınan önlemler yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.
Pek çok kripto yatırımcısı yaklaşmakta olan vergiyi merak ederken, tasarıyla ilgili henüz resmî açıklamalar yapılmadı. Her geçen gün daha popüler hale gelen Kripto para birimleri, özellikle artan kullanım alanları ve gelirleri nedeniyle insanların ilgisini çekmektedir. Ancak bu durumdan haberdar olanlar sadece insanlar değildir. Dünya çapında birçok ülke bu dijital varlıkları düzenlemek veya yasaklamak için çalışmaya devam ediyor.
Türkiye, kripto para yasası çıkaran ilk ülkelerden biriydi. Bir süre önce bu sorunu düzeltmek için kolları sıvayan ülkemiz ilk etabı tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanmaya başlayan Kripto Raporu tamamlandı. Kripto Para Yasası 3 Trilyon doları Aştı. Milliyet'ten Önder Yılmaz haberine göre TBMM Genel Kurulu, kripto paralarla ilgili kapsamlı raporunu tamamladı.
Ulusal Kripto Varlık Düzenlemeleri Örnekleri başlıklı 68 sayfalık raporda, kripto varlık pazarının 2016'da 1 milyar dolardan bugün 3. trilyon dolara büyüdüğü ve kripto varlıklarının bu seyahatten eğitime, dijital yayıncılıktan sanat alımlarına kadar birçok alanda ödeme yaygınlaştı. Bu sebep ile de kripto paraların kullanımı ve yaygınlaşması ile ilgili bir yasa tasarısı oluşturulması şart oldu.
Yeni Taslak Neler İçeriyor
Yeni taslağa göre, yetkisiz kripto varlık hizmet sağlayıcıları olarak faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişiler, üç ila beş yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilir. Aynı zamanda bu kurumlar vergi sistemine dahil edilecektir. Yetkisiz kuruluşlardan kripto varlık alıp aktaranlara en az 20 bin lira para cezası verilebilecek.
Kripto endüstrisi tarafından da tartışılan bir taslakta, kripto platformları ve hizmet sağlayıcıları için lisans verme yetkisi Sermaye Piyasası Komisyonu'na ait olacak. Platformlarda işlem görecek kripto varlıkları belirlemeye, işlemleri sona erdirmeye, işlemleri sona eren kripto varlıkları işlemeye Yönetim Kurulu yetkili olacaktır.
Henüz uluslararası bir standardın bulunmadığına dikkat çekilen raporda, bazı ülkelerin kripto varlıkları “fırsat”, bazılarının ise “tehdit” olarak görüp yasaklayacağına dikkat çekilirken, ulusal görüş farklılıklarına da vurgu yapılıyor. Ayrıca bu konunun çok teknik olduğuna ve olası tüm hukuki durumlarda uzmanlardan tavsiye alınması gerektiğine dikkat çekiyor.