Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Yeni Pandemiye Sebep Olur Mu?

Maymun çiçeği virüsü aslında daha önceki yıllarda da genellikle Orta ve Batı Afrika kısımlarında görülen, farklı bölgelerde etki gösteren bir virüs olarak tanınıyordu.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Yeni Pandemiye Sebep Olur Mu?

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Yeni Pandemiye Sebep Olur Mu?

2019 yılı ile birlikte dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs Covid-19 pandemisi sonrasında dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan her yeni virüs yeni bir pandemi endişesi de ortaya çıkarıyor. Son dönemde ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü de benzer şekilde insanlarda yeni pandemi oluşur mu korkusu oluşturmaya başladı. Bu nedenle virüsle ilgili genel bilgiler belirtiler, bulaşma yolları ve korunma gibi birçok nokta merak ediliyor.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği virüsü aslında daha önceki yıllarda da genellikle Orta ve Batı Afrika kısımlarında görülen, farklı bölgelerde etki gösteren bir virüs olarak tanınıyordu. 1958 yılında yapılan bir araştırma sonucunda ortaya çıkan bu virüs, maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık gösterdiği için bu şekilde bir isim almıştı. 

Maymun çiçeği hastalığı ise Monkeypox adı verilen Poxviridae virüs ailesinin Orthopoxvirus cinsi bir mikroorganizma çeşidinden kaynaklanıyor. Aslında aynı ailede yer alan Variola virüsü bilinen insan çiçek hastalığı oluştururken, Monkeypox virüsü ise maymun çiçeği hastalığını ortaya çıkarıyor. Virüs dolayısıyla ilk hastalık insanlarda 1970 yılında bir enfeksiyon şeklinde görülürken, son dönemlerde dünyada artan hastalık sayıları da virüsün gündeme oturmasına neden oldu.

Maymun Çiçeği Belirtileri Ve Bulaşma Şekli

Maymun çiçeği hastalığında insanlarda ilk semptomlar 5-21 gün aralığında ortaya çıkabiliyor. Bilinen çiçek hastalığı ile benzer şekilde yüksek ateş, yorgunluk, titreme, üşüme, ciltte su dolu küçük kabarcık şeklinde döküntüler, baş ağrıları ve lenf bezi şişlikleri görülebiliyor. Belirtiler sonrasında da hastalığın şiddetine göre birkaç hafta içerisinde döküntüler kaybolurken, ölüm oranı %4 gibi çok düşük bir orana sahip olarak kabul ediliyor.

Yakın süreçte Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı tarafından da yapılan açıklamalar bağlamında maymun çiçeği virüsünün bulaşma yolunun genellikle hasta fare, sincap ve kemirgen gibi hayvanlar üzerinden olduğu ifade edilmişti. Vahşi yaban hayvanları üzerinden hastalığın bulaşma ihtimali yer alırken;

·        Enfekte olmuş bir hayvan tarafından ısırılmak,

·        Bu hayvanın vücut sıvılarına temas etmek

·        Hayvanlarda hastalık döküntülerine dokunmak

·        Hasta hayvanların etlerinin tüketilmesi veya etin iyi pişirilmemesi gibi birçok neden ile hastalığın bulaşma ihtimali yer alıyor.

İnsandan insana maymun çiçeği virüsü bulaşma ihtimali durumunda ise hasta bireylerdeki vücut döküntüleri ve kabarcık sıvılarına temas edilmesi, aynı giysi ve havlu gibi eşyaların kullanılması hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle dünya genelinde maymun çiçeği hastalığı ile karşılaşan tüm hastalar karantina altında tedavi edilmektedir.

Maymun Çiçeği Bir Pandemiye Dönüşür Mü?

Son dönemde insanlar arasında en fazla merak edilen noktalardan birisi de maymun çiçeği pandemiye dönüşür mü sorusu oluyor. Çok nadir görülen bir hastalık olmakla birlikte ülkemiz koşullarında bu hastalığın görülme ihtimali çok düşük olarak kabul ediliyor. Hastalıktan korunmak için de virüse karşı hijyen kurallarına azami şekilde dikkat etmeniz yeterli olacaktır.