Evde Yoğurt Mayalama, Lezzetli Yoğurdun Sırrı Nedir ?

Yoğurt, tamamıyla Türk kültürüne ait olan, sütün en sağlıklı, lezzetli ve keyifli kullanım şekillerinden birisidir.

Evde Yoğurt Mayalama, Lezzetli Yoğurdun Sırrı Nedir ?

Evde Taş Gibi Yoğurt Mayalama

Yoğurt, tamamıyla Türk kültürüne ait olan, sütün en sağlıklı, lezzetli ve keyifli kullanım şekillerinden birisidir. Bugün her ne kadar onlarca farklı işletmede doğal ya da organik yoğurtlar satın almak mümkün olsa da evde taş gibi yoğurt mayalama imkanı herkese çok daha cazip gelebilir. Üstelik bu işlem evde hem sağlıklı hem de keyifli bir şekilde çok pratik bir şekilde yapılabilir.

Kavanozda Taş Gibi Yoğurt Mayalama

Evde yoğurt mayalama için aslında kullanacağınız malzemeler çok basit olmakla birlikte sadece süt, yoğurt ve kavanoz yeterli oluyor. Mayalamak istediğiniz yoğurt miktarı değişse de standart olarak bir ölçü verilmesi gerekirse;

·        2,5 litre yağlı doğal süt

·        Her kavanoz için 1 kaşık daha önce mayalanmış organik yoğurttan alınmış yoğurt veya hazır yoğurdun olabildiğince susuz kısmından 1 kaşık yoğurt yeterli olacaktır.

Bilindiği üzere sütün tekrar mayalanması ve yoğurdun tekrar elde edilmesi için elbette ki temel maya malzemesi olarak yine yoğurt kullanılmaktadır. Bu iki malzeme ile elde edilecek yoğurt karışımı istediğiniz farklı boyutlardaki kavanozlarda doğru ısı ve doğru süre ile mayalama işlemine bırakıldığında, kavanozda taş gibi yoğurt tüketimi de çok keyifli bir hale gelecek.

Kavanozda Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır?

İşlemin yapılması için öncelikle sudan geçirilmiş bir tencere içerisine eklenen süt, öncelikle orta ateşte sonrasında kısık ateşte kaynayana kadar taşmayacak şekilde kaynatılmalıdır. Taşmaması için sütün içerisine bir tahta kaşık veya bir fincan tabağı koyularak ısıtılır. Yoğurt mayasının güçlü bir şekilde tutması için kaynatılan sütün bütün suyunu buharlaşana kadar uzaklaştırması gerekecektir.

Mayalama işlemi tencere içerisinde yapılabilecek olsa da süt, mayalanacak kavanozlara doldurulduktan sonra hareket ettirilmeden mayalama yapılması daha doğru olmaktadır. Sıcak süt kavanozlara doldurulduktan sonra ısı ayarını da doğru yapmak gerekir. Bu noktada en iyi kontrol serçe parmak ile yapılabilir. Eğer sütün orta kısmına serçe parmağınızı değdirdiğiniz zaman yaklaşık 10 saniye parmağınız bu ısıya dayanabiliyorsa, artık maya ısısı yakalanmış denilebilir.

Maya ısısına gelmiş sütler için süt içerisinden bir kaşık alınarak bir çorba kaşığı yoğurt ile iyice bir karışım elde edilmeli ve bu karışım kavanoz içerisine dahil edilmelidir. Her kavanoz için aynı şekilde mayalama işlemi yapıldıktan sonra kısa bir karıştırma işlemi yapılarak mayanın süte yayılması sağlanabilir.

Mayalamanın son aşamasına geçilmesi için kavanozların üzeri bir süzgeç ile kapatıldıktan sonra etrafı temiz bir bez ile sıkıca sarılmalıdır. Kavanoz kapaklarının açık olmaması buhar yapmasını engelleyecektir. Üst kısma ikinci bir bez tamamen her tarafa kapatacak şekilde sarıldığında da yaklaşık 8 saatlik bir mayalama işlemi ardından hazır olan yoğurtlar buzdolabında bekletildikten sonra artık taş gibi mayalanmış yoğurtlar sağlıklı ve keyifli bir şekilde tüketilebilir.