Hayvanlar Nasıl Yas Tutar?
Araştırmalara göre hayvanlar aleminde genellikle ölüm gibi durumlarda yas tutulmaktadır.
Hayvanlar Nasıl Yas Tutar?
Yas ne demektir?
Her ne sebeple olursa olsun ayrılık, ölüm, özlem, geri dönüşü olmayan bir hastalık, bir felâketten doğan acı ve bu acıyı belirten davranışları ifade etmektedir. Bu davranışların genel olarak adlandırıldığında yas kelimesi ortaya çıkar.
Kimler yas tutar?
Yas tutmak sadece insanlara özgü bir davranış şekli değildir. İnsanlar gibi hayvanlar hatta bitkiler bile yas tutmaktadır. Bazı araştırmacılar; yas tutmanın hayattaki bireyler arasındaki sosyal bağları güçlendirdiği ileri sürülürken hayvanların da yas tuttuğu belirlendi. Hatta hayvanları da bir araya getirdiği gözlemlenmiş ve kanıtlanmıştır.
Hayvanlar neden yas tutarlar?
Hayvanlar, bilim insanları tarafından binlerce yıldır içgüdüleriyle hareket eden, duygusuz yaratıklar olarak nitelendirildi. Ancak bazı araştırmacılar hayvanların duyguları olabileceğini ve yas tuttuğuna dair birçok kanıt olduğunu söylüyor. Araştırmalara göre hayvanlar aleminde genellikle ölüm gibi durumlarda yas tutulmaktadır.
Hangi hayvanlar nasıl yas tutar?
Filler; bu canlılar ölen bireylerin arkasından uzun süreli yaş tutarlar ölen filin kemiklerini, kafa taşını, canlıyı diğer canlılardan ayırt edici özelliklerine dikkat çekerler.
Kargalar; ölen bir karganın arkasından onu fark eden diğer canlı garip sesler çıkarır ve diğer kargaları da o bölgede toplanmasına neden olur. Hatta bazı araştırmalarda kargaların ölü bedenin etrafında alçaktan uçmakta olup canlının üzerine toprak parçaları, cim gibi malzemeler attığı öne sürülmektedir.
Şempanzeler; bu canlılarda genellikle ölen bebeklerin anneleri tarafından taşındıkları, hatta ölen yavrularının hata hayat belirtisi verdiğini sanıp onları temizlediği, emzirmeye çalıştığı gözlemlenmiştir. Bazı araştırmalarda ölen yavrunun annenin elinden alınmaya çalışılmasında annenin agresif tavırlar sergileyip yavruyu vermediği bilinmektedir.
Yunus ve balinalar; ölen balina ya da yunusun kıyıya vurduğu ve diğer canlıların kıyıya vuran canlının yanında ağlama sesi gibi sesler çıkardığı bilinmektedir. Bazı canlıların ise ölen canlıyı burnuyla sürüklediği söylenir.
Böcekler; Eski zamanlardan bu yana arılar, karıncalar, gibi böceklerin kolonilerinde ölen bireyleri içgüdüsel olarak yuva dışına çıkardıkları bilinmektedir. Bazı gözlemlerde gömdükleri de bilinir.
Tavuklar; bu canlılar ölen bireylerin ardından onların filler gibi kemiklerini okşadıkları sevdikleri ve üzerine toprak attığı birçok insan tarafından gözlemlenmiştir.
Köpekler ve kediler; bu canlılar sadece kendi canlı aleminden bireyler için değil insanlar içinde yas tuttuğu bilinmekte olup hatta kanıtları bile vardır. Kendilerine bakan sahiplerine sadık onların en iyi dostu olmakla beraber başlarına bir şey geldiğinde de yas tuttuğu bilinir.
Hayvanlar ölümü algılar mı?
Bu konuda insanlar ikiye ayrılmaktadır.
Bazı insanlar hayvanların ölüm duygusunu algılayıp yas tutma belirtileri gösterdiğini söylerken bazı insanlar da sadece rastlantı ve içgüdüsel olduğunu söylemektedir.
Bu konu birçok araştırmaya sebebiyet vermiştir. Araştırmaların hala bir sonuca varmadığı ve insanların bu iki seçenek arasında gidip geldiği bilinmektedir. Hatta bazı araştırmacılar bu konular üzerine kitap bile yazmıştır.
Yazdıkları kitaplarda farklı bir bakış acısı getirmeyi planlamışlar ama seçenekler hala devam etmektedir.