Şanlıurfa'da Demir Çağı'ndan Kalıntılar Bulundu

Uzun yıllar öncesinde Göbeklitepe ve son yıllarda da Karahantepe gibi dünyanın ilgisini çeken büyük tapınakların bulunmasıyla Şanlıurfa çok önemli tarih turizmi kentleri arasına girmeyi başardı.

Şanlıurfa'da Demir Çağı'ndan Kalıntılar Bulundu

Şanlıurfa'da Demir Çağı'ndan Kalıntılar Bulundu

Uzun yıllar öncesinde Göbeklitepe ve son yıllarda da Karahantepe gibi dünyanın ilgisini çeken büyük tapınakların bulunmasıyla Şanlıurfa çok önemli tarih turizmi kentleri arasına girmeyi başardı. Her geçen gün kentte yeni tarihi kalıntılar bulunmaya devam ederken, yine Başbük Köyü bölgesinde bir köy evinin altında Demir Çağı'ndan kalıntılar bulundu.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi sınırları içerisinde bulunan Başbük Mahallesi sınırları içerisinde geçtiğimiz günlerde bir evin altında Demir Çağı dönemine uzanan kalıntılarına rastlandı. Kalıntılar üzerinde arkeologlar tarafından yapılan incelemelerde Demir Çağı dönemine ait duvar resimleri bulunduğu ifade edildi.

Yakın geçmişte yağmacılar tarafından ev keşfedildikten sonra bazı yasa dışı kazılar yapıldığı tespit edildiğinde, bölgenin korumaya alınması için bazı çalışmalar yapılmıştı. Son dönemde de arkeologlar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda evin alt tarafında 30 metre boyutunda bir oda olduğu keşfedildi. Yağmacıların yakalanması sonrasında yapılan bu incelemeler günümüze kadar uzanırken, oda duvarlarında bazı çizimler bulunduğu ve bu çizimlerin tamamlanmamış olmakla birlikte Demir Çağı dönemine ait olduğu ifade edildi.

Çizimler Asur İmparatorluğu Zamanına Uzanıyor

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'deki tüm haber platformlarında ve televizyonlarda ilgi çeken haberler ile duyulan duvar resimleri, Demir Çağı’nda Asur İmparatorluğu zamanına kadar uzanıyor. Yani resimlerin M.Ö. 9. yüzyıl dönemlerinde yapıldığı düşünülürken, resimlerde bir grup tanrının toplanması betimlenmiş.

Yeni Asur İmparatorluğu M.Ö. 9. yüzyılda Mezopotamya'dan geldikten sonra Anadolu'ya yayılırken, kültürüne ait kalıntılar Şanlıurfa dahil olmak üzere Anadolu'nun birçok farklı noktasında yer alıyor. Duvar resimlerinde bulunan Tanrı görsellerinin de yine o dönem Asur İmparatorluğu medeniyetinden kalma izler olduğu düşünülüyor.

Tanrı tasvirleri arasında 8 farklı Tanrı tasvirinden 4'ü tanımlanırken, aralarında Fırtına tanrısı, yağmur ve gök gürültüsü tanrısı Hadat, Ay tanrısı Sin, Güneş tanrısı Samas ve bereket tanrısı Atargatis bulunduğu ifade ediliyor.

Oda Ziyarete Açılabilir

Bölgenin tarihi hakkında açıklamalarda bulunan tarih profesörleri tarafından da Asur İmparatorluğu'nun Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok politik bir güce sahip olduğu ifade ediliyor. Bu dönemlerde Asur yönetimlerinin kendine has bir güç ifadesi bulunduğu bilinirken, bölgedeki varlıklarını da bu tarz duvar resimleri ile net bir şekilde gösterdikleri düşünülüyor.

Son dönemde yapılan çalışmalarla her gün daha fazla bilgiye ulaşılırken, şehirde de bu bulgular heyecanla karşılandı. Yerel yönetim tarafından halen bir karar verilmiş olmasa da ilerleyen dönemde keşfedilen bu tarihi odanın ziyarete açılması olasılığı da bulunuyor.